Yaşar Kemal Vakfı, Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın ortaklığında YKS Loca’da 28 Şubat 2024 tarihinde “Gazeteci Yaşar Kemal” başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Toplantının açılışını Vakıf Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli yaptı. Baban, Yaşar Kemal’in basın tarafından insanlığın yokluk, açlık, gelir dağılımı, eğitim, çevre sorunları ve kültür yozlaşmasının ele alınması gerektiğini hep yazdığını ve söylediğini belirterek Yaşar Kemal’in “Dünyamızın yeniden yapılanmaya gereksinmesi var. Basının, dünyanın yapılanmasına yardım etmeden önce kendini yeniden yapılandırması gerek,” ifadesine vurgu yaptı.
Moderatörlüğünü Yazar Feridun Andaç’ın yaptığı toplantıda TGC Başkanı Vahap Munyar, akademisyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ve gazeteci – yazar Derya Sazak söz aldı. Vahap Munyar Yaşar Kemal’in anlatım gücünün üstünlüğüne vurgu yaptı. Munyar “Yaşar Kemal’in anlatımıyla fotoğraf karesi gibi haberi anlıyorduk. Ben gazetecilikte 45 yılı geride bıraktım, 46’ıncı yılımdayım kolay değil yazı yazmak. Okuru da işin içine katabilmek. Dolayısıyla Yaşar Kemal’in en büyük gücü siz orada olmadan o görsellik olmadan size yazıyla oradaymışsınız gibi olayları, insanları anlatması, yaşatmasıdır,” dedi.
Yasemin Giritli İnceoğlu konuşmasında Yaşar Kemal’in gazeteciliğindeki röportajlarının derinliğine dikkat çekti ve “Röportajlarını yazdığı 1970’ler Türkiye’sindeki tablo, toplumsal kutuplaşma, siyasal şiddet, enflasyon, göç, işçi grevleri, Kürtlere yönelik şiddet, ikinci dalga feminizmi, örgütlü bir gençliğin yanı sıra sanatsal direniş biçimleri ile bir siyasi mücadele alanı olarak kent siyasetini barındırıyordu. Yaşar Kemal’in röportaj türü uğruna kâh kaçakçı kılığına girmesi, kâh trende bir yabancı, kâh Ağrı Dağı’na tırmanan bir dağcı, kah mağarada yaşayan insanlarla yaşaması, kâh deprem bölgesinde eksi kırk derecede çadırda titreyerek uyumaya çalışan bir depremzede olması, röportaj türünün nasıl büyük bir emekten geçtiğinin göstergesidir. Ama bunca acıya rağmen asla umudunu yitirmediğini görüyoruz. Hep bir umut var. Bu toplumu en iyi anlatan isimlerden biri Yaşar Kemal,” diye konuştu.
Derya Sazak ise Yaşar Kemal ile çalışma şansı olduğunu belirterek Milliyet Gazetesi’nde genel yayın yönetmeni olduğunda Yaşar Kemal’in kitaplarını gazeteyle birlikte verdiklerini söyledi ve ekledi: “Biz onların çömezleriydik, gazetecilikte usta-çırak döneminde yetişen gazetecilerdik. Onların gazetecilik yaptığı döneme bakınca Yaşar Kemal güçlü bir kalemdi ve çok cesurdu.”