Yaşar Kemal Vakfı’nın amaçlarından biri “ülkemizde ve dünyada yaratıcılığın, bağımsız, özgür ve özerk düşüncenin gelişmesine katkıda bulunmak”tır. Vakfımız, bu amaç doğrultusunda, Yaşar Kemal’in edebiyatıyla ilgili pek çok etkinlik ve çalışmaya katılmakta ve destek vermektedir. Hedefimiz, gençlerde okuma kültürünün yerleştirilmesine katkıda bulunmak; edebiyatı gençlerin hayatlarının bir parçası haline getirmek için uğraş veren öğretmen deneyimlerinin paylaşılacağı, yeni fikirlerin geliştirileceği bir ortam yaratmaktır.
Vakıf, yoğun bir Yaşar Kemal arşivi düzenlemesi yanı sıra gençlere yönelik çalışmalar da yürütmektedir. İlk faaliyet yılı 2017 Nisan ayında Osmaniye Yaşar Kemal Platformu ile yoğun bir programla düzenlenen Yaşar Kemal Günleri’nde öğretmen toplantıları yanı sıra ilk ve orta öğretim öğrencilerinin katıldığı “Yaşar Kemal’in ve Benim Çukurovam” resimlerini Yalvaç Ural, Besim Dalgıç, Sema Bicik, Mustafa Delioğlu ve Sedat Girgin’den oluşan Seçici Kurul değerlendirdi. Katılan 1012 resim arasından 50 ilkokul ve 50 ortaokul öğrencisinin resimleri sergilendi ve 2018 takvimi olarak da basıldı.
Yine 2017’de Adana Seyhan Belediyesi ile birlikte düzenlenen “Yaşar Kemal Sanat Günleri”nde bir ay boyunca çocuklara ve gençlere yönelik atölye çalışmalarına yedi yüzü aşkın genç katıldı, yaratıcı okuma, drama, resim atölyelerinde Yaşar Kemal’in eserleriyle buluştular.
Bu doğrultuda İstanbul’da ilk adımı atmak üzere Yaşar Kemal’le ilgili çalışmalarını bildiğimiz edebiyat öğretmenleriyle 2017 yılında “Öğretmen Buluşmaları”nı başlattık. “Öğretmen Buluşmaları”nın ilk toplantısı 16 Aralık 2017’de, ikinci toplantısı ise 13 Ocak 2018’de yapıldı. Bu toplantılara yaklaşık 22 okuldan 40’a yakın öğretmen katıldı. Buluşmaların genişleyerek sürdürülmesi amaçlanıyor.
Bu toplantılarda paylaşılan zengin deneyim ve yaklaşımların doğrudan kamuoyu ile paylaşılması amacıyla, Yaşar Kemal edebiyatı üzerine “öğretmen-öğrenci” işbirliğinde hazırlanacak posterlerden oluşacak bir poster sergisi düzenlenmesi kararlaştırıldı.
“Işığın Türküsünü Birlikte Söyleyelim” başlıklı Poster sergisi, öğretmenlerin bugüne kadar edebiyat dersleri kapsamında düzenlediği, gençlere okuma kültürü ve edebiyat sevgisi kazandırmayı amaçlayan projelerden oluşuyor. Poster sergisinin açılışı Yaşar Kemal anısına 24 Şubat 2018 tarihinde Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen olan “Edebiyat ve Yaşam” toplantısında yapıldı.
Öğretmen Buluşmaları tarafından 2019 yılında Yaşar Kemal’i hem edebiyatla hem de en çok önem verdiği gençlerin ürünleriyle anmak hedefiyle bir etkinlik programı hazırlandı. Programda öğrenciler tarafından hazırlanan panel, müzik, tiyatro, okuma atölyesi, belgesel gösterimi ve sergiler yer aldı. SEV Amerikan Koleji öğrencilerinin hazırladıkları “Yaşar Kemal’in İzinden: Çukurova” belgesel gösterimi 18 Şubat 2019 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. 27 Şubat 2019 tarihinde Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkesi’nde düzenlenen anma programında Darüşşafaka Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Köroğlu” dramatik anlatısı Ege Güney tarafından yorumlandı. Asuman Kafaoğlu Büke’nin moderatörlüğünde “Yaşar Kemal romanlarında değişim, umut ve mit” paneli düzenlendi. Panelde Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Pulchérie Fransız Lisesi ve Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencileri Binboğalar Efsanesi, Hüyükteki Nar Ağacı ve Yer Demir Gök Bakır romanları üzerine hazırladıkları bildirileri sundular. Ayrıca fuayede öğrenciler tarafından hazırlanan poster, resim ve üç boyutlu obje sergisi açıldı.