“Yaşar Kemal Sanat Günleri – Gençlerle Hüyükteki Nar Ağacına Yolculuk” etkinliklerinin üçüncüsü Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu, Mersin Edebiyat Gönüllüleri, Antik Sahaf Kitabevi ve Yaşar Kemal Vakfı işbirliğinde 7 Ekim 2024 tarihinde Yenişehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda düzenlenen panelle başladı.
Panelden önce bir konuşma yapan Vakıf Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli “Bugüne kadar 15 lise, 30 öğretmen ve 400-500 civarında lise öğrencisinin yer aldığı Yaşar Kemal Sanat Günleri’nde öğrencilere rekabete yönelmeden çevrelerine, doğaya yeniden bakarak, bölgelerini daha iyi tanımaya özenerek yaratıcılıklarını ifade etme olanağını sağlamayı amaçlıyoruz. Çeşitli atölyeler de öğrencilere bir edebi eserden yola çıkarak gözlemlerini, algı ve yorumlarını farklı bir sanat diliyle aktarmalarına yardımcı olacak. Bu yıl Hüyükteki Nar Ağacı romanı üzerine düzenlemeyi planladığımız etkinliklerde paydaşımız olan bütün kurumlara teşekkür ederim.” dedi.
Moderatörlüğünü Mithat Delioğlu’nun yaptığı panele yazar Feridun Andaç ve akademisyen – yazar Cihan Erdönmez konuşmacı olarak katıldılar. Mezitli Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni ve MEDEKA Kurulu Üyesi Mithat Delioğlu, Çukurova’yı destansı bir şekilde bütün dünya edebiyatına tanıtan ve eserleri neredeyse tüm dünya dillerine çevrilen Yaşar Kemal’i öğrencilere tanıtmak ve anlatmak için bu yola çıktıklarını ifade etti. Öğrencilerin Yaşar Kemal’in eserlerini okuduktan sonra kitap kapağı, deneme, kısa film ve çizgi roman gibi yollarla yorumlarını bu tarz çalışmalara döktüklerini söyleyen Delioğlu, “3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri etkinliğinin ilk ayağı bu paneldi. Şubat ayında tatil dönüşü öğrencilerimiz ‘Hüyükteki Nar Ağacı’ kitabını okuyacaklar ve çalışmalarını ardından sergileyecekler,” dedi.
Yaşar Kemal’in “Hüyükteki Nar Ağacı” kitabının ele alındığı panelde konuşmacılar; Yaşar Kemal’in anılarından, yaşantısından ve notlarından yola çıkarak, Yaşar Kemal’i ve eserin ana fikrini oluşturan tarımda makineleşme ile birlikte doğanın yavaş yavaş yok edilme sürecini anlattılar.