2016, Yılın Yazarı Yaşar Kemal

Her yılı bir yazara adayan Bursa Nilüfer Belediyesi, 2016 yılına Yaşar Kemal’in adını verdi. Yaşar Kemal, yıl boyunca düzenlenen söyleşi, sempozyum, sergi ve atölyelerde her yaştan kent sakiniyle buluştu. “2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal” etkinlikleri kapsamında yapılan söyleşi ve seminerler: “Yaşar Kemal’i Anlamak, Anlatmak” Konuşmacı: yazar Feridun Andaç; “Anılarda Yaşar Kemal” Konuşmacı: fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın; “Edebiyatta izler ve etkilerde Yaşar Kemal” Konuşmacılar: şairler Haydar Ergülen ve Mahmut Temizyürek; “Edebiyattan sinemaya Yaşar Kemal” Konuşmacılar: sinema sanatçısı Türkan Şoray, sinema sanatçısı Işıl Özgentürk, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban Gökçeli; “Yaşar Kemal’le Edebi Yolculuğumuz” Konuşmacılar: yazar Erendiz Atasü, yazar Gürsel Korat, yazar Faruk Duman; “Anılarda Yaşar Kemal” Konuşmacılar: yazar Osman Şahin, film yapımcısı, yazar Arif Keskiner; Kitap Fuarı kapsamında “2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal’i Konuşuyoruz” Konuşmacılar: Belediye Başkanvekili Fırat Emiroğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala.

Düzenlenen sergiler: “Çukurova Yaşar Kemal” fotoğraf sergisi – Lütfi Özgünaydın; “…ama tek amacım yazmaktı” Sergi – Küratör Sadık Karamustafa

Düzenlenen yarışmalar: Yaşar Kemal Öykü Yarışması (Türkiye geneli) – Seçici Kurul: yazar Feyza Hepçilingirler, edebiyat eleştirmeni, yazar Semih Gümüş, yazar Feridun Andaç, şair Nahit Kayabaşı, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala.
Bursa Liselerarası Kitap Kapağı Tasarlama Yarışması; Yaşar Kemal’in Ağrı Dağı kitabının yeniden basımı yapıldı ve birincilik ödülü alan kapak Yapı Kredi Yayınları’nın Nilüfer Belediyesi için yapacağı özel baskıda kullanıldı.

Düzenlenen atölyeler: Yaratıcı Yazma, Yaratıcı Okuma, Röportaj, Resimleme ve Karikatür.

Diğer etkinlikler: Nilüfer 15. Uluslararası Spor Şenlikleri kapsamında gerçekleşen “Uçurtma Şenliği” Yaşar Kemal’e adandı. “Yaşar Kemal Barış ve Kardeşlik Ormanı” kuruldu. “Kuşlar da Gitti” romanı temalı kuş gözlem günü düzenlendi. PTT işbirliğiyle Yaşar Kemal pulları basıldı.
“2016 Yaşar Kemal Yılı” 16-17 Aralık 2016 tarihlerinde düzenlenen bir sempozyumla sona erdi. Sempozyum 16 Aralık’ta Livaneli Orkestrası’nın sunduğu dinleti ile başladı. Açılış konuşmalarını Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve edebiyat eleştirmeni, yazar Özdemir İnce yaptılar. Edebiyat eleştirmeni, yazar Doğan Hızlan’ın başkanlığını yaptığı “Bir Anlatıcı Olarak Yaşar Kemal” oturumunda “Doğayı Yaşar Kemal’den Sevdim” başlıklı bir konuşma yaptı. Oturumda yazar Emin Özdemir “Yaşar Kemal Söyleminde Anlatımsal Çeşitlilik”, yazar Nedim Gürsel “Deniz Küstü”, edebiyat eleştirmeni, yazar Semih Gümüş “Yaşar Kemal’i Okumak” ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Bilge Kula “Yaşar Kemal: Homer’in Ardılı, Başkaldırının Romancısı” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Sempozyumun ikinci günü “Yaratıcılığın İzinde” başlıklı I. oturumun başkanlığını Nilüfer Belediyesi Genel Kütüphane Hizmetleri Sorumlusu Dilber Koç yaptı. Oturum konuşmacıları: Yaratıcı yazma atölyesi eğitmeni Hakan Akdoğan, karikatür atölyesi eğitmeni Ahmet Aykanat, Yaratıcı Yazma Atölyesi Katılımcısı Efe Töre Ömür ve Röportaj Atölyesi Katılımcısı Ayberk Oğul Gonca. “Anlatıcılığının Kaynakları” başlıklı II. oturumun başkanlığını yazar Yusuf Çotuksöken yaptı. Oturum konuşmacıları: yazar Adnan Binyazar “Geleneksel Anlatıdan Çağcıl Söyleme”, şair Mahmut Temizyürek “Yaşar Kemal: Tarihsel Rahim, Kültürel Doğum, Yazınsal Yaratım”, Yrd. Doç. Dr. Emine Sonal “William Faulkner’in ‘Sartoris’ ve Yaşar Kemal’in ‘Binboğalar Efsanesi’ İsimli Eserlerinde Ulusal Kimlik Oluşturma” ve şair Güney Özkılınç “Dinledi Gözledi ve Okudu”.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan İnci’nin başkanlığını yaptığı “Roman Dünyasına Bakış” başlıklı III. oturumda “Yaşar Kemal’in İstanbul’u” başlıklı bir konuşma yaptı. Oturum konuşmacıları: Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Karaca “Yaşar Kemal’in Romanlarında Yaşayan Kadınlar”, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu “Yılanı Öldürseler’in Yazın Dünyasına Kısa Bir Bakış”, edebiyat eleştirmeni, yazar Ömer Türkeş “Epik Anlatı Ustası” ve yazar Konur Ertop “Çocuklarla Güvende Duran Yaşar Kemal”.
Yazar Feridun Andaç’ın başkanlığını yaptığı “Yaşar Kemal Anlatısının Çeşitliliği” başlıklı IV. oturumda “Edebî Çeşitlilik ve Yaşar Kemal Anlatısı” başlıklı bir konuşma yaptı. Oturum konuşmacıları: yazar Uğur Kökden “Düzyazısının Açılımları”, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri “Yaşar Kemal’in Yapıtında Yazınsal Söylem Üzerine Gözlemler”, yazar M. Sadık Aslankara “Son Anlatıcı: Yaşar Kemal”, şair Haydar Ergülen “Yaşar Kemal: Büyüye İnanmak” ve yazar Metin Turan “Romantik Tarihçilikten Halkçı Folklorculuğa Bir Mecbur Anlatıcı: Yaşar Kemal”.

“Birikimi Taşıyan Bir Anlatıcı” başlıklı kapanış oturumunun başkanlığını yazar Ayten Er yaptı. Oturum konuşmacıları: Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selma Elyıldırım ve Ayten Er “Yaşar Kemal’in dünyasında renklerin kullanımı İnce Memed”, yazar Atilla Birkiye: Ağrı Dağı Efsanesi “Aşk, Zindanın Kapısını Açtırır mı?”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Nutku ve yönetmen Gürol Tombul “Sahne Sanatlarına Esin Kaynağı Olan Yazar Yaşar Kemal – Yaşar Kemal Tiyatrosu’nun Teneke Oyununda İrdelenmesi ve Reji Notları”, yönetmen, yazar Işıl Özgentürk “Ustam Yaşar Kemal”, eleştirmen Tunca Aslan “Sinemanın erişemediği büyük usta: Yaşar Kemal”, yazar Mehmet Akif Ertaş “Çukurovalı Bir Mavi Anadolucu: Yaşar Kemal” ve şair Nahit Kayabaşı “Yaşar Kemal’in Düzyazılarına Yansıyan Düşünce Dünyası”. Sempozyumun kapanış konuşması şair Cevat Çapan tarafından yapıldı ve ardından Yaşar Kemal Öykü Yarışması Ödül Töreni düzenlendi.