20-22.04.2017, Yaşar Kemal Kültür, Sanat ve Edebiyat Festivali

Osmaniye Yaşar Kemal Platformu’nun Yaşar Kemal Vakfı’nın desteği ile düzenlediği “Yaşar Kemal Kültür, Sanat ve Edebiyat Festivali” 20 – 22 Nisan 2017 tarihleri arasında Osmaniye’de yapıldı. Festival programının ilk gününde, Şubat ayında ilan edilen “İlk ve ortaokullar arası ‘Yaşar Kemal’in ve Benim Çukurovam’” konulu resim yarışmasının sergi açılışı yapıldı. Resim yarışmasına katılan 1012 resim arasından seçilen 50 ilkokul ve 50 ortaokul öğrencisinin resimleri sergide yer aldı. Sergiye katılan 100 öğrenciye; Yaşar Kemal’in, “Kalemler, Beyaz Pantolon ve Üç Anadolu Efsanesi” kitapları hediye edildi. Ayrıca her iki seviyeden “En iyi on ikiler” olarak seçilen 24 öğrenciye birer adet tablet hediye edildi. Bu 24 resim 2018 yılı için hazırlanan takvimde yer aldı. Ayrıca yarışmaya katılan 1012 yarışmacıya birer adet katılım belgesi ve sergilenmeye değer bulunan 100 resim sahibine de ayrıca “Sergilenmeye Değer Görülen Resim Belgesi” verildi.

Aynı günün akşamı “Yılanı Öldürseler” filminin gösterimi yapıldı ve ardından moderatörlüğünü yönetmen Nebil Özgentürk’ün moderatörlüğünde filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Türkan Şoray’la bir söyleşi düzenlendi.

21 Nisan günü; Korkut Ata Üniversitesi Konferans Salonu’nda Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan “Renklerle bir Yaşar Kemal Portresi” belgeselinin gösterimi yapıldı. Yazar Adnan Binyazar tarafından verilen “Dede Korkut’tan Yaşar Kemal’e Ağıt Kültürü” konferansının ardından Yaşar Kemal Sempozyumu düzenlendi.
Sempozyumun “Yaşar Kemal Edebiyatında Çocuk” başlıklı birinci oturumunun moderatörlüğünü gazeteci Yalvaç Ural yaptı. Oturuma katılan konuşmacılar, yazar Feridun Andaç, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Sever, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu birer sunum yaptılar.

“Yaşar Kemal Araştırmaları Nasıl Yürütülmelidir?” başlıklı ikinci oturumun moderatörü Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, konuşmacılar ise Şair Prof. Dr. Cevat Çapan, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Bilge Kula ve Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Mortan’dı.

Festivalin son günü, 22 Nisan’da Yaşar Kemal’in doğduğu Hemite Köyündeki Yaşar Kemal Parkı’nda yüzlerce çocuğun katıldığı bir uçurtma şenliği düzenlendi. Şenlik alanındaki stantlarda yöresel ürünler, Karatepe Kilim atölyelerinin ürünleri, ağaç oymacılığı, el sanatları sergileri, kadın çiftçilerin çalışmalarından örnekler, cezaevi ürünleri sergileri, yöresel yemek çadırları ve çocuklar için yüz boyama atölyeleri yer aldı. Şenliğin ardından resim yarışmasına katılanlara ödülleri ve katılım belgeleri dağıtıldı. Festival halk konseri ile sona erdi.